PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Opis Szkolenia

Szkolenie: JAK STWORZYĆ POPRAWNĄ I CZYTELNĄ ETYKIETĘ PRODUKTU SPOŻYWCZEGO? - PRAWO I PRAKTYKA

  • Zajmujesz się znakowaniem żywności?
  • Masz wiele pytań i wątpliwości związanych z zasadami dostarczania konsumentom informacji na temat żywności?
  • Interesuje Cię głównie praktyka stosowania nowych przepisów?
  • Obawiasz się wyników przyszłych kontroli produktów za które odpowiadasz?

Zapraszamy na szkolenie!

W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące zmian wprowadzonych w tym zakresie przez Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Przede wszystkim dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania nowych przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej, praktyki inspekcji kontrolnych oraz orzecznictwa sądów.

Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe i certyfikaty poświadczające uczestnictwo. Będzie także dostępny poczęstunek słodki wraz z kawą, herbatą i napojami zimnymi.

Celem zapisania na szkolenie prosimy kliknąć przycisk 'Zapisz się' i wypełnić formularz.


WYKŁADOWCA/TRENER:

r. pr. Paulina Szczypkowska

Ekspert prawa żywnościowego, pracuje w Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j., członek OIRP w Warszawie; absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, ukończyła studia podyplomowe „Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności" na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Autorka publikacji poświęconych prawu żywnościowemu oraz pracy magisterskiej dotyczącej problematyki znakowania żywności; współautorka publikacji "Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011".

Termin:
20 maja - Gdańsk
Czas: 1 dzień
Miejsce:
Gdańsk
Sala Oliwska, Hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto (ul. Jana Heweliusza 22, w pobliżu dworca Gdańsk Główny)
Cena netto / uczestnik: 650.00 PLN
TRENER:
r. pr. Paulina Szczypkowska

Harmonogram Szkolenia

CZAS TRWANIA SZKOLENIA 10.00 - 15.30

Godzina

Temat Prelekcji

10:00 - 11:00
Zasady ogólne znakowania żywności (m.in. zmiany wprowadzone rozporządzeniem nr 1169/2011), w tym:
  • zakaz wprowadzania konsumentów w błąd (praktyka organów urzędowej kontroli żywności, orzecznictwo sądów);
  • język oznakowania;
  • format oznakowania.
11:00 - 13:00
Zasady szczegółowe znakowania żywności (w tym zmiany wprowadzone rozporządzeniem nr 1169/2011), -- elementy obowiązkowe i dobrowolne:
  • problem nazwy środka spożywczego;
  • zasady formułowania wykazu składników (w tym składników złożonych);
  • składniki alergenne;
  • dane identyfikujące producenta, dystrybutora;
  • problem oznaczania kraju i miejsca pochodzenia;
  • zasady podawania wartości odżywczej;
  • prawne warunki stosowania elementów promocyjnych;
13:20 - 15:00
Pozostałe elementy oznakowania, w tym:
  • dobrowolne elementy oznakowania, w tym prawne warunki stosowania określeń typu „bez sztucznych barwników", „naturalne aromaty", „tradycyjny" itp.
  • oświadczenia żywieniowe i zdrowotne -- zagadnienia praktyczne i prawne.
15:00 - 15:30
Odpowiedzialność i sankcje z tytułu nieprawidłowego oznakowania środka spożywczego, w tym:
  • odpowiedzialność cywilna;
  • odpowiedzialność karna;
  • odpowiedzialność administracyjna.