PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Opis Szkolenia

Szkolenie on-line: DEKLARACJA POCHODZENIA PODSTAWOWEGO SKŁADNIKA PRODUKTU SPOŻYWCZEGO.

1 kwietnia 2020 r. etykietowanie środków spożywczych dotknie niemała rewolucja - obowiązek deklaracji pochodzenia podstawowego składnika produktu, wprowadzony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/775 z dnia 28 maja 2018 r. ustanawiającym zasady stosowania art. 26 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w odniesieniu do reguł dotyczących wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego.

Dlatego też przygotowaliśmy szkolenie, które ma wesprzeć producentów w stosowaniu nowych przepisów.

To szkolenie jest dla Ciebie, jeśli zastanawiasz się na przykład:

  • Czy mój produkt podlega nowej regulacji?
  • Czy składnik, którego jest w produkcie 10 % może być składnikiem podstawowym?
  • Czy składnik podstawowy zawsze jest jeden, czy może być kilka?
  • A czy możliwe jest, żeby mój produkt nie miał w ogóle składnika podstawowego?
  • Jak powinien wyglądać zapis w przypadku, w którym surowce są dostarczane z różnych krajów i dostawy są zmienne?
  • Gdzie i jak wskazać informację o pochodzeniu?
  • A może jest rozwiązanie, które spowoduje, że nie trzeba będzie deklarować pochodzenia podstawowego składnika?
  • Co w przypadku produktów, których pochodzenie powinno być deklarowane z uwagi na regulacje szczególne? Oliwa z oliwek, naturalna woda mineralna i inne - czy tutaj też może być mowa o stosowaniu rozporządzenia nr 2018/775?
  • Co z markami, które są znakami towarowymi i jednocześnie wskazują na pochodzenie?
  • Czy podany na etykiecie polski adres podmiotu oznacza, że produkt wyprodukowany jest w Polsce?
  • Czy mam jakiś czas na dostosowanie etykiet?

WYKŁADOWCA/TRENER:

Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska

Wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego. Doradza przedsiębiorstwom branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego i kieruje Zespołem CPŻ. Doktor nauk prawnych - stopień uzyskany na Uniwersytecie w Maceracie (Włochy) na Wydziale Prawa, na kierunku krajowe i wspólnotowe prawo rolne, nostryfikowany na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie (wcześniej -- w latach 2008-2010 r. -- pracownik Katedry Rozwoju Obszarów Wiejskich w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie).

Członkini Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Włoskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego. Autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i zagranicą, w tym ekspertyz badawczych dla Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z zakresu prawa i polityki rolno-żywnościowej. Prelegentka i trenerka na krajowych i zagranicznych konferencjach i szkoleniach z zakresu prawa żywnościowego, w tym m.in. dla radców prawnych przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie. Ekspertka prawna Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, wiceprezes Europejskiego Instytutu Suplementów i Odżywek.

Redaktor naukowa i współautorka publikacji:

Termin: JUŻ DOSTĘPNE
Szkolenie online
Czas: 70 minut
PAKIET Z AWARTOŚĆ CENA netto
1.
  • Dostęp do nagrania szkolenia (30 dni)
450.00 zł
2.
  • Dostęp do nagrania szkolenia (30 dni)
  • Odpowiedź na 3 pytania po szkoleniu
650.00 zł
3.
  • Dostęp do nagrania szkolenia (30 dni)
  • Odpowiedź na 3 pytania po szkoleniu
  • Ocena jednej etykiety klienta pod kątem deklaracji pochodzenia
950.00 zł
TRENER:
dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska