PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Wskazywanie ilościowej zawartości składnika w produkcie

04 Luty 2019

Art. 9 ust. 1 lit. d rozporządzenia nr 1169/2011 wskazuje na obowiązek określania w etykietowaniu żywności opakowanej ilości danych składników lub kategorii składników. Konsumenci zwykle porównują ilości charakterystycznych składników w podobnych produktach, ich ilość niekiedy decyduje też o jego nabyciu, dlatego też informacja o ilości jest uważana za istotną. Obowiązek ten ma jednak zastosowanie tylko w określonych przypadkach – nie dotyczy on podawania ilości każdego użytego składnika podczas wytwarzania produktu gotowego. Artykuł 22 wymienionego rozporządzenia omawia szczegółowo przypadki, w których oznaczenie ilości poszczególnego składnika i/lub składników jest obligatoryjne. Od tych zasad występują jednak wyjątki, które precyzuje załącznik VIII, a także określa sposób zamieszczania informacji o ilości danego składnika.

  • Kiedy należy podawać ilość składnika?
  • W jaki sposób zamieszczać taką informację?
  • Kiedy można skorzystać z odstępstwa od wymogu oznaczania ilościowego składnika?

Odpowiadamy na powyższe pytania, i chętnie pomożemy w ocenie konieczności i prawidłowości wskazywania ilościowej zawartości składnika w Państwa produkcie. Zachęcamy do kontaktu.

Powrót