EFSA zaktualizowała swoje stanowisko w sprawie alergenów.
Powodem tego była publikacja najnowszych danych dotyczących częstości występowania alergii pokarmowych w Europie.
Panel zajmujący się produktami dietetycznymi, odżywczymi oraz alergenami (NDA) oszacował, że alergie pokarmowe dotyczą około 1 % populacji Europy, zarówno dorosłych jak i dzieci. Trudno jest odnieść wyniki na poziom poszczególnych krajów członkowskich ze względu na różnice populacyjne.
EFSA podała, że około 75% reakcji alergicznych wśród dzieci spowodowanych jest przez jajka, orzechy oraz mleko i ryby. Wśród dorosłych natomiast główną przyczyną niepożądanych reakcji są owoce – m. in. Jabłka, wiśnie, truskawki, migdały i warzywa – m. in. Seler, marchew oraz aromatyczne zioła oraz orzechy.
Więcej informacji uzyskać można tutaj.
Zrewidowana opinia dostępna jest tutaj.
Powrót