PL EN RU    E-BIULETYN ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Słodkie i słone przekąski mają lepszy skład. Nowe przepisy ograniczają dopuszczalną ilość niezdrowych tłuszczów trans

21 Kwiecień 2021

W Polsce zaczęła obowiązywać nowa regulacja wprowadzająca restrykcyjne limity ilości tłuszczów trans w żywności. Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska w materiale video przygotowanym przez Agencję Informacyjną „Newseria" przybliżyła założenia nowych przepisów. Ekspertka przypomniała o aktualnym limicie tłuszczów trans, który wynosi 2 g na 100 g tłuszczu. Ponadto prawniczka CPŻ wyjaśniła, jak przywoływana regulacja wpłynie na obowiązki producentów żywności, zwłaszcza w kontekście informowania o zawartości tłuszczów trans w żywności.

Z pełnym materiałem mogą się Państwo zapoznać TUTAJ.

Powrót