PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego – zarejestrowana nazwa

20 Sierpień 2020

Nazwa „Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego” została zarejestrowana jako 44. polska Chroniona Nazwa Pochodzenia. 5 sierpnia 2020 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1154 z dnia 29 lipca 2020 r. rejestrujące tę nazwę w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego to płynny lub skrystalizowany miód spadziowy pochodzący z górskich lasów jodłowych tego pasma górskiego. Co najmniej 95% ogólnej zawartości spadzi miodu musi stanowić spadź jodłowa (maksymalnie 5% spadzi może pochodzić z drzew liściastych). Spadź jodłowa pozyskiwana musi być przez pszczoły rasy kraińskiej linii Dobra. Cechą charakterystyczną miodu spadziowego z Beskidu Wyspowego jest ciemna czarno-zielona barwa (po skrystalizowaniu staje się jaśniejsza) oraz intensywny aromat, ze specyficznym, przypominającym żywicę zapachem.

Szczegółowe informacje na temat miodu znaleźć można TUTAJ oraz TUTAJ.

Informacje na temat wszystkich polskich zarejestrowanych produktów znajdują się TUTAJ.

Powrót