PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

EFSA zwraca uwagę na spożycie glikoalkaloidów - ziemniaki, pomidory i bakłażany pod lupą.

12 Sierpień 2020

11 sierpnia 2020 r. na oficjalnej stronie EFSA pojawiła się opinia dotycząca oceny wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt spożycia glikoalkaloidów poprzez żywność i pasz 1, 2. Na wstępie warto wyjaśnić, że glikoalkaloidy to naturalnie występujące związki chemiczne wytwarzane głównie przez rośliny z rodziny psiankowatych (Solanaceae) i tym samym obecne w popularnych warzywach takich jak m.in. ziemniaki, pomidory i bakłażany.

Na podstawie najnowszej dostępnej wiedzy ustalono najniższy obserwowany poziom szkodliwych skutków (LOAEL) - co odpowiada najniższej dawce, przy której obserwuje się niepożądane skutki - jako 1 mg na kilogram masy ciała człowieka dziennie.

W ramach opinii specjaliści zidentyfikowali zagrożenie zdrowotne dla niemowląt i małych dzieci, biorąc pod uwagę zarówno średnie, jak i wysokie spożycie. Wśród dorosłych, jak wskazano, istnieją obawy zdrowotne jedynie w przypadku częstego spożywania. Zatrucie glikoalkaloidami może powodować ostre objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka.

W komunikacie EFSA przypomniała również, że obróbka produktów, w tym obieranie, gotowanie i smażenie może zmniejszyć zawartość glikoalkaloidów. Przykładowo obranie ziemniaków pozwala zmniejszyć ich zawartość o 25% - 75%, gotowanie w wodzie od 5% - 65%, a smażenie na oleju 20% - 90%.

Centrum Prawa Żywnościowego na bieżąco śledzi zmiany i doniesienia publikowane przez EFSA. Zapraszamy do kontaktu, żeby zawsze posiadać aktualne informacje!

 

1 https://www.efsa.europa.eu/en/news/glycoalkaloids-potatoes-public-health-risks-assessed

2 https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6222

Powrót