PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Zmiany w chińskich wymogach w żywności dla dzieci

15 Lipiec 2020

Chiny opublikowały projekt normy bezpieczeństwa dla żywności w proszku dla niemowląt (National Food Safety Standard: Good Manufacturing Practice for Powdered Infant Formula (GB23790-xxxx)). Proponowane zmiany mają dotyczyć:

  • włączenia do Krajowego Standardu Bezpieczeństwa Żywności Ogólnych Przepisów Higieny dla Produkcji Żywności (GB14881-2013),
  • zastąpienia odniesień do „Enterobacter” przez „Cronobacter”,
  • wymagań dotyczących operacji czyszczenia żywności dla niemowląt,
  • dodania wymagań technicznych dla sprzętu do sterylizacji.

Chiny nie ogłosiły jeszcze proponowanej daty wejścia w życie zmian. Nieoficjalne tłumaczenie projektu zmian dostępne TUTAJ.

Szukasz pomocy przy wejściu na rynek chiński - zapoznaj się z nową ofertą CPŻ „POLSKA ŻYWNOŚĆ NA CHIŃSKIM RYNKU. POMOC PRAWNA”.

Powrót