PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Nowelizacja rozporządzenia o dżemach

30 Styczeń 2020

Ministerstwo Rolnictwa opublikowało projekt nowelizacji rozporządzenia ws. szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, który wprost pozwala na produkcję dżemów oznaczonych oświadczeniem „o obniżonej zawartości cukrów”.

Aktualnie ok. 87% rynku przetworów „dżemowych” stanowią produkty określane do tej pory jako „niskosłodzone”, które od 1 października 2019 r. mogą być wprowadzane do obrotu z oświadczeniem „o obniżonej zawartości cukrów”. Zgodnie z dotychczasowym kształtem przepisów nie było jednoznaczne, czy można produkować takie dżemy „o obniżonej zawartości cukrów” z uwagi na wymóg określonego minimalnego ekstraktu. Nowelizacja rozporządzenia ma ostatecznie rozwiać wątpliwości producentów. Zmiany przepisów mają wejść w życie w ciągu 14 dni od ogłoszenia.

Z pełnym tekstem projektu mogą się Państwo zapoznać TUTAJ.

Powrót