PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Współpraca z wydawnictwem

  • Rosnąca baza komentarzy prawnych
  • Dostęp do profesjonalnej wiedzy po zalogowaniu w LEX
wolters LEX LEX

NAJNOWSZY ARTYKUŁ / KOMENTARZ

Informacja o wartości odżywczej - nowe zasady znakowania żywności

autor: Szymecka-Wesołowska Agnieszka

Od 13 grudnia 2016 r. większość opakowanych środków spożywczych będzie musiała być opatrzona informacją o ich wartości odżywczej. Konsument każdorazowo dowie się, ile energii dostarcza dany produkt, a także ile zawiera tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Dla konsumenta informacja ta jest pożądana, ponieważ pozwala w bardziej świadomy sposób zarządzać swoją dietą i podejmować odpowiednie decyzje zakupowe. Dla producentów żywności wiąże się jednak z szeregiem nowych obowiązków i trudnościami w formułowaniu takiej informacji. Niniejszy komentarz omawia najważniejsze zasady regulujące podawanie tej informacji a także podaje praktyczne wskazówki z tym związane.

1.Kategorie żywności objęte obowiązkiem znakowania informacją o wartości odżywczej

 

Powszechny obowiązek znakowania opakowanych środków spożywczych informacją o wartości odżywczej został przewidziany w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (dalej jako rozporządzenie nr 1169/2011). Z względu jednak na "rewolucję kopernikańską", jaką ten obowiązek wprowadza dla rynku żywności, prawodawca zdecydował się na długi (bo aż pięcioletni) okres przejściowy dla jego wejścia w życie.

Do tej pory, informacja o wartości odżywczej była obowiązkowa tylko w odniesieniu do szczególnych grup żywności (tj. środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, żywności wzbogaconej, żywności oznaczonej oświadczeniem żywieniowym lub zdrowotnym, naturalnej wody mineralnej i wody stołowej oraz suplementów diety); dla pozostałych kategorii producenci mogli zamieszczać tę informację na zasadzie dobrowolności. Od grudnia 2016 r. zmienia się zaś zupełnie perspektywa i powszechną zasadą staje się podawanie tej informacji, a jedynie w odniesieniu do niektórych kategorii środków spożywczych, wymóg ten został wyłączony. Wyjątek ten prawodawca przewidział w odniesieniu do niektórych kategorii nieprzetworzonych środków spożywczych, środków spożywczych, w przypadku których informacje żywieniowe nie są czynnikiem determinującym decyzje konsumentów o zakupie produktu (np. zioła i przyprawy, słodziki, sól, herbata, guma do żucia) lub których opakowanie jest zbyt małe, aby zmieścić obowiązkowe elementy etykietowania. Wyjątek objął także żywność wprowadzaną do obrotu w ramach sprzedaży bezpośredniej (tj. np. oferowaną przez gospodarstwa agroturystyczne). Szczegółowy wykaz produktów zwolnionych z obowiązku znakowania informacją o wartości odżywczej został określony w Załączniku V rozporządzenia nr 1169/2011.

Co istotne, przewidziane w rozporządzeniu nr 1169/2011 zasady dotyczące podawania informacji o wartości odżywczej, nie dotyczą suplementów diety oraz naturalnych wód mineralnych. Ze względu na specyfikę tych produktów, informacja o ich wartości odżywczej jest formułowana w szczególny sposób, co określają właściwe dla nich przepisy odrębne. W odniesieniu zaś do środków spożywczych kwalifikowanych jako środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, rozporządzenie nr 1169/2011 znajduje zastosowanie, ale tylko w zakresie, w jakim nie stoi w sprzeczności z przepisami szczególnymi regulującymi tę kategorię żywności.

...

lex Pełna treść artykułu jest dostępna
po zalogowaniu w systemie:
czytaj całość

WSZYSTKIE ARTYKUŁY KOMENTARZE

Napoje energetyzujące - nowe regulacje, nowe obostrzenia
autor: Szymecka-Wesołowska Agnieszka

Publikacje Centrum Prawa Żywnościowego

Znakowanie, prezentacja, reklama żywności

Pierwszy w Polsce praktyczny komentarz do przepisów o znakowaniu i reklamie żywności, opracowany przez zespół CPŻ. Pozycja obowiązkowa dla każdej firmy zajmującej się produkcją i dystrybucją żywności.

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz. Red. nauk. dr A. Szymecka-Wesołowska i współautorstwa m.in. D. Szostka - wspólników Centrum Prawa Żywnościowego.

Bezpieczeństwo żywności i żwywienia

Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia pod redakcją naukową dr Agnieszki Szymeckiej-Wesołowskiej i współautorstwa m.in. Daniela Szostka - wspólników Centrum Prawa Żywnościowego.