PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna (zwana inaczej żywnością probiotyczną lub nutraceutyczną) oznacza żywność, której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się także psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm. Taka żywność może np. obniżać poziom cholesterolu, wzmacniać układ odpornościowy, przywracać równowagę mikrobiologiczną układu pokarmowego, wspomagać leczenie zespołu jelita drażliwego, działać przeciwzapalnie.

Żywność funkcjonalna nie jest zdefiniowana w żadnym akcie prawnym (brak jest definicji legalnej). Powoduje to, że niejasny jest jej status prawny. Przykładowo, niektórzy uważają, że w zakres tego pojęcia wchodzi tylko żywność przetworzona (np. celowo wzbogacona witaminami), inni zaś zaliczają do tej grupy także środki spożywcze „funkcjonalne” z natury (np. owoce i warzywa). Zdaniem jednych żywność funkcjonalna obejmuje także szczególne grupy żywność (w tym zwł. środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego), inni natomiast mówiąc o żywności funkcjonalnej odnoszą się tylko do żywności powszechnie spożywanej.

Szczególnie istotnym zagadnieniem związanym z żywnością funkcjonalną jest stosowanie przepisów dotyczących oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, (zob. więcej) które informują konsumenta o tym, że ma do czynienia z żywnością funkcjonalną.


Strona główna Żywność GMO