PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Wspólnicy

Wspólnicy

Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska

Wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego. Doradza przedsiębiorstwom branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego. Doktor nauk prawnych - stopień uzyskany na Uniwersytecie w Maceracie (Włochy) na Wydziale Prawa, na kierunku krajowe i wspólnotowe prawo rolne, nostryfikowany na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie (wcześniej – w latach 2008-2010 r. – pracownik Katedry Rozwoju Obszarów Wiejskich w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie).

Członkini Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Włoskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego. Autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i za granicą, w tym ekspertyz badawczych dla Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z zakresu prawa i polityki rolno-żywnościowej. Prelegentka i trenerka na krajowych i zagranicznych konferencjach i szkoleniach z zakresu prawa żywnościowego, w tym m.in. dla radców prawnych przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie. Ekspertka Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, wiceprezes Europejskiego Instytutu Suplementów i Odżywek.

Redaktor naukowa i współautorka publikacji „Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz” (wyd. 2013 Wolters Kluwer) i „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz.” (wyd. 2015 Wolters Kluwer).

Daniel Szostek

Wspólnik i współzałożyciel Centrum Prawa Żywnościowego. Ukończył aplikację radcowską przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie, absolwent Wydziału Prawa Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, studiów doktoranckich na wydziale Gospodarki Narodowej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu i Board of Continuing Education Faculty of Law - Center for European Legal Studies, University of Cambridge.

Doktorant w Kolegium Prawa Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Wcześniej pracował, jako członek zarządu i dyrektor ds. doradztwa spółki konsultingowej oraz prawnik i wspólnik zarządzający w kancelarii prawnej. Doradza przedsiębiorcom branży spożywczej w zakresie prawa żywnościowego i administracyjnego, specjalizuje się w obsłudze prawnej relacji handlowych na rynku spożywczym oraz w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego. Ekspert prawny Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, wiceprezes Europejskiego Instytutu Suplementów i Odżywek.

Jest współautorem publikacji Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz (wyd. 2013 Wolters Kluwer) i „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz.” (wyd. 2015 Wolters Kluwer).


Zespół

Oprócz Wspólników Zespół tworzą prawnicy, radcy prawni, adwokaci i aplikanci do tych zawodów, a także technologowie żywności i audytorzy systemów jakości. Często są to jednocześnie pracownicy naukowi i dydaktycy polskich uczelni wyższych.

Współpraca prawników i specjalistów innych zawodów pozwala na kompleksową i skuteczną pomoc prawną świadczoną podmiotom branży spożywczej. Ściśle współpracujemy także z instytutami naukowymi i badawczymi, by nasza wiedza prawna wspierana była najnowszymi osiągnięciami nauki o żywności i żywieniu, biotechnologii, biologii, chemii i rolnictwa.