PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Ważny wyrok w sprawie oznakowania makaronów informacją o zawartości kurkumy

11 Maj 2017

W wydanym dzisiaj wyroku Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie stwierdził, że nazwa „makaron”, w przypadku makaronu z dodatkiem kurkumy, nie wprowadza konsumenta w błąd. Tym samym, na określenie takiego produktu, wystarczające i dopuszczalne jest użycie nazwy „makaron” i nie ma konieczności – jak wymagały tego dotychczas organy urzędowej kontroli – dookreślania w samej nazwie obecności tej przyprawy (tj. używania nazwy „makaron z kurkumą” lub „makaron z dodatkiem kurkumy”). 

Orzeczenie kończy wieloletni spór w tej sprawie. Inspekcja twierdziła, że makaron bezjajeczny, który zawiera kurkumę musi być oznaczony jako "makaron z kurkumą". Stanowisko kancelarii było odmienne - taki produkt można oznakować jako "makaron". Obecność kurkumy wskazana jest bowiem w liście składników. 

Centrum Prawa Żywnościowego prowadziło sprawę jeszcze od momentu odwołania do organu II instancji, przez postępowanie przed WSA a na NSA kończąc.

Jesli macie Państwo pytania prosimy o bezpośredni kontakt z dr Agnieszką Szymecką-Wesołowską pod adresem e-mail: biuro@food-law.pl

Powrót