PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Jakość zdrowotna żywności

27 Kwiecień 2015

Główny Inspektorat Sanitarny podał wyniki kontroli jakości zdrowotnej artykułów spożywczych - niestety nie są one zadowalające.

Jak donosi Główny Inspektorat Sanitarny, w ubiegłym roku wymagań nie spełniało prawie 2070 próbek środków spożywczych. Dla porównania w 2013 r. zakwestionowano nieco ponad 1900. To oznacza wzrost o 9 proc. przy mniejszym, bo niższym niż 4 proc., wzroście liczby zbadanych próbek – wynika z danych GIS.

Inspektorzy zauważają, że zwiększenie odsetka zakwestionowanych próbek nastąpiło zwłaszcza w przypadku wyrobów cukierniczych i ciastkarskich, grzybów, wód mineralnych, napojów bezalkoholowych, tłuszczów roślinnych, majonezów, musztard oraz suplementów diety. Ekspertów nie dziwi taka sytuacja. Jak twierdzą, rynek spożywczy należy do najszybciej rozwijających się. Jego wartość sięga już 3,5 mld zł i rośnie o ok. 10 proc. w skali roku. Możliwość zarobienia dużych pieniędzy przyciąga przedsiębiorstwa, które nie zawsze postępują uczciwie.

Więcej informacje można uzyskać tutaj.

Źródło: Gazeta Prawna

Powrót