PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

EFSA na temat żywności pochodzenia niezwierzęcego

17 Marzec 2015

Żywność pochodzenia niezwierzęcego - taka jak owoce, warzywa, zboża, i przyprawy - to ważna część naszej codziennej diety. Zazwyczaj te rodzaje żywności są związane ze zdrowym odżywianiem i nie stwarzają żadnych problemów zdrowotnych. Czasami jednak ich spożycie może powodować choroby.

W ciągu ostatnich 4 lat, EFSA zbadał uważnie zagrożenia, jakie stwarza żywność niepochodząca od zwierząt. Panel EFSA ds. ryzyka biologicznego, przy wsparciu grupy roboczej w sprawie żywności niepochodzącej od zwierząt, ocenił zagrożenia dla zdrowia publicznego patogenów chorobotwórczych (bakterii, wirusów i pasożytów), które mogą zanieczyszczać tego rodzaju produkty.

Przewodniczący Grupy Roboczej, Jim McLauchlin, udzielił odpowiedzi na kilka ważnych pytań oraz przedstawił główne wnioski dotyczące tej pracy.

Treść wywiadu dostępna jest tutaj.

Źródło: EFSA

Powrót