PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Czas przechowywania jaj - stanowisko EFSA

06 Sierpień 2014

Wydłużenie okresu przechowywania jaj, zarówno w warunkach domowych jak i w punktach sprzedaży, może prowadzić do zwiększenia ryzyka zakażenia bakteriami Salmonelli.

EFSA przeanalizowała konsekwencje wydłużenia maksymalnej daty sprzedaży (sell by date) i terminu przydatności do spożycia jaj (spożywanych samodzielnie lub jaj stosowanych jako składnik żywności).

Przeprowadzone badania dowiodły, że wydłużenie czasu ekspozycji (w przypadku jaj przeznaczonych dla konsumentów) z 21 dni do 28 dni zwiększa te ryzyko aż o 40%. Wyniki otrzymane podczas analizy scenariusza granicznego (tj. czas ekspozycji 42 dni i termin przydatności do spożycia 70 dni) powoduje wzrost zagrożenia o około 300%.

Zdaniem ekspertów jedynym rozwiązaniem ograniczającym, ale nie eliminującym zagrożenie wzrostu liczby bakterii Salmonelli przy zwiększeniu czasu, jest przechowywanie jaj w lodówkach.

Więcej informacji można uzyskać tutaj.

Powrót