PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Pozytywna opinia EFSA dotycząca genetycznie zmodyfikowanej soi

30 Maj 2014

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał pozytywną opinię naukową dotyczącą genetycznie zmodyfikowanej soi MON 87769. Soję zmodyfikowano w taki sposób, aby zawierała kwas stearydynowy (SDA).

W opinii stwierdzono, że produkt „jest tak samo bezpieczny jak analogiczne, konwencjonalne produkty  i jest mało prawdopodobne, aby miał on niekorzystny wpływ na zdrowie ludzi
i zwierząt oraz na środowisko naturalne
”. W opinii podano, że proponowane użycie oleju ze zmodyfikowanej genetycznie soi w żywności, nie powinno doprowadzić do niekorzystnych zdrowotnych skutków w wyniku spożycia SDA.

Więcej informacji dostępnych jest tutaj.

Pełna treść opinii dostępna jest na stronach EFSA.

Powrót