PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu w środkach spożywczych

13 Maj 2014

W Dzienniku Urzędowym UE z 13 maja 2014 opublikowane zostało Rozporządzenie Komisji nr 488/2014 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w środkach spożywczych. Rozporządzenie wprowadza najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu dla trzech kolejnych kategorii środków spożywczych: 3.2.7 – Wyroby kakaowe i czekoladowe zgodnie z wykazem w załączniku do Rozporządzenia; 3.2.19 – Preparaty dla niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt; 3.2.20 – Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci. Treść Rozporządzenia dostępna jest tutaj.

Powrót