PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Zrewidowana opinia EFSA na temat ekspozycji glikozydów stewiolowych (E 960)

09 Maj 2014

W dniu 2 maja 2014 r. EFSA wydał opinię naukową na temat zrewidowanej oceny ekspozycji glikozydów stewiolowych (E960) używanych jako dodatek do żywności. Zaproponowano ustalenie maksymalnych dozwolonych poziomów w formie liczbowej dla nowej kategorii środków spożywczych. Nowe proponowane poziomy odnoszą się do kategorii 14.1.5 (Kawa, herbata, napary ziołowe i owocowe, cykoria; ekstrakty herbaty, naparów ziołowych i owocowych oraz cykorii; preparaty z herbaty, roślin, owoców i zbóż do przygotowywania naparów oraz mieszanki i mieszanki rozpuszczalne (instant) tych produktów) z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności.

Więcej informacji jest dostępnych na stronach EFSA .

Powrót