PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Przewodnik Komisji Europejskiej w sprawie żywności o właściwościach barwiącej

10 Grudzień 2013

Na stronie internetowej Komisji Europejskiej opublikowano Przewodnik w sprawie klasyfikacji preparatów spożywczych o właściwościach barwiących. Głównym celem Przewodnika jest przedstawienie wskazówek, które mają ułatwić klasyfikację ekstraktu spożywczego jako barwnika albo jako żywności o właściwościach koloryzujących. W Przewodniku oparto się na definicjach i zasadach określonych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008 r. ze zm.). Jako pomoc i uzupełnienie wskazówek dotyczących prawidłowego zaklasyfikowania danego ekstraktu spożywczego ma służyć tzw. drzewo decyzyjne, które stanowi załącznik II do przewodnika.

Przewodnik dostępny jest tutaj.

Powrót