PL EN RU    E-KANCELARIA ZALOGUJ SIĘ
Centrum Prawa Żywnościowego - logotyp
Menu

Certyfikat i znak
Sprawdzona etykieta

Przychylność
konsumentów
Wiarygodność
dla dystrybutorów
Wyróżnienie
spośród konkurencji

Każdy producent i sprzedawca żywności chce mieć pewność, że etykiety jego produktów spełniają wszystkie wymagania prawne i nie stworzą ryzyka zakwestionowania przez organy urzędowej kontroli żywności. Centrum Prawa Żywnościowego od lat specjalizuje się m.in. w ocenach i projektowaniu etykiet, opakowań i ulotek dla środków spożywczych, zarówno pod kątem zgodności z przepisami krajowymi, jak i przepisami prawa unijnego. Oceniliśmy tysiące etykiet różnych asortymentów. W naszych ocenach nie tylko stosujemy i interpretujemy przepisy prawne, ale także monitorujemy praktykę inspekcji kontrolnych oraz orzecznictwo sądowe, a wiedzę stąd płynącą przekładamy na wysokie bezpieczeństwo prawne ocenianych etykiet.

Uwzględniając to doświadczenie, etykietom które zostały przez nas ocenione i zatwierdzone, przyznajemy certyfikat SPRAWDZONA ETYKIETA - poświadczający jakość prawną etykiety.

Certyfikat i znak to:

  • Poczucie bezpieczeństwa;
  • Wiarygodność produktów wśród konsumentów;
  • Wiarygodność produktów wśród dystrybutorów, hurtowników i innych partnerów biznesowych;
  • Wyróżnienie produktów spośród podobnych produktów konkurencji;
  • Ograniczenie prawdopodobieństwa zakwestionowania produktów przez organy urzędowej kontroli żywności.

Co otrzymasz?

  • Opinię prawną wskazującą na ryzyka i rekomendacje koniecznych zmian, a po ich wprowadzeniu;
  • Certyfikat zgodności etykiety z wymogami prawnymi – do każdej sprawdzonej i poprawionej etykiety oraz
  • Prawo posługiwania się znakiem graficznym „Sprawdzona etykieta” na produkcie.

Co jest potrzebne?

  • Graficzny wzór etykiety, opakowania,
  • ulotki lub ich projekt;
  • Specyfikacja produktu i surowców produktu;
  • Wyniki analiz laboratoryjnych (jeśli są dostępne).

Co sprawdzamy?

  • Zgodność oznakowania z prawem polskim i UE;
  • Zgodność oznakowania z orzecznictwem sądów polskich i europejskich;
  • Zgodność oznakowania ze stanowiskami organów kontroli żywności;
  • Poprawność przyjętej kwalifikacji prawnej Specyfikacje produktu i surowców, które również są częścią oznakowania produktu;

Czy wiesz że:

  • Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą ponad 100.000 urzędowych kontroli rocznie?
  • Ponad 25 % wszystkich kontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych jest nieprawidłowo oznakowanych?
  • Wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych, podlega karze pieniężnej w wysokości nawet 10% przychodu Twojej firmy?
  • Produkcja lub wprowadzanie do obrotu zafałszowanego środka spożywczego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku?

Certyfikat i znak

Przykłady użycia znaku na etykietach (POWIĘKSZ)

Jak wygląda proces analizy?

Z księgi znaku dowiesz się:

  • Jak prawidłowo posługiwać się znakiem Sprawdzona Etykieta?
  • Jak zachować pole ochronne, aby profesjonalnie zaprezentować znak na etykiecie Twojego produktu?
  • Jakich kolorów znaku możesz użyć i na jakim tle?
  • Jakiej wielkości powinien być znak, aby zachował czytelność?
Pobierz
księgę znaku

Zadzwoń lub wypełnij formularz kontaktowy:

tel.: + 48 22 398 60 79 ♦ mail: biuro@food-law.pl

Formularzkontaktowy


Wyślij